Coronavirus
“Imaxina xogarte a vida pescando por menos de 900 euros”: o Covid-19 acentúa a crise do sector

Tras unha baixada xeral nos prezos do peixe, representantes e traballadores do conxunto do Estado denuncian a insuficiencia das axudas nun sector xa precarizado. “Traballar o mesmo e cobrar subordinados ao prezo de mercado”, aseguran, desestabiliza demasiado o salario de moitos mariñeiros.

Barco no porto de Vigo
Barco no Porto de Vigo Miguel Núñez

A actual crise do Covid-19 deixou entrever algunhas das deficiencias xa palpables no sector da pesca. A precarización do emprego ou a excesiva dependencia do turismo e hostalería fan que se acentúe aínda máis a difícil etapa á que se enfronta este sector básico na produción de alimentos na economía española.

O sector da pesca facturou 2.043 millóns de euros en España no 2019. Segundo un Informe Nielsen, seis de cada dez españois consomen entre dous e tres racións de peixe á semana. Ademais, o Estado español é unha das principais potencias pesqueiras dentro da Unión Europea. O informe de 2019 da Confederación Española de Pesca (Cepesca) revelaba que a frota española, que a finais do ano pasado daba traballo de forma directa a 31.473 persoas, capturou en 2018 un total de 922.564 toneladas de peixes e mariscos, posicionándose no primeiro lugar da UE en volume e en valor. 

Cando se tomaron as medidas de confinamento, a gran maioría de embarcacións seguiron indo ao mar. Entón,  Cepesca solicitou ao Goberno que considerase aos pescadores como “colectivo sensible” e pediu material de protección. “Manter a distancia de seguridade nun barco é moi complicado. Ao final, os  EPIs tivemos que conseguilos de forma individual”, conta a este medio Manuel Fernández, portavoz da Confraría de Pescadores de Andalucía e presidente da de Huelva. A pesar diso, “xa se limpaban a diario todos os mecanismos con disolucións de lixivia, a xente asume as medidas de desinfección e a seguridade é máxima”, asegura Juan José Bicada, patrón maior de Portonovo en declaracións aos Grupos de Acción Local  Pesqueiros (GALP) da ría de Pontevedra.

Trabajos lonja
Traballadores na lonxa de Vigo durante o coronavirus Miguel Núñez

Uno dos principais compradores de peixe son os restaurantes. Co seu peche orixinouse unha reacción en cadea que afectou, sobre todo, aos mariscadores. Ao ter un modelo de economía tan baseado no turismo, cando este cae, faio tamén todo o relacionado con este sector. "Se non abre a restauración en breve, teremos unha situación moi difícil que afrontar”, afirma Manuel Fernández.

A pesares da baixada de prezos, “o produto chega ao consumidor cun prezo normal, pero non é a realidade”

Galiza é unha das maiores exportadoras de marisco a nivel estatal. Os prezos da ameixa, o percebe, o mexillón ou a navalla baixaron exponencialmente. “Hai mariscadores que, ante a imposibilidade de vender a prezos tan baixos, tiveron que parar a súa actividade. En cambio, no caso da pesca de baixura, esta pode adaptarse mellor aos requirimentos do mercado”, explica Iago Soto, mariscador e patrón da confraría de pescadores de San Francisco de Vigo. 

Moitos pescadores cambiáronse ao polbo ou ao choco, con prezos máis estables, “pero unha vez que todo o mundo empeza a pescalos baixan os seus prezos, o choco chegou a devaluarse en poxa un 50%”, advirte Soto. De feito, o polbo pequeno está a venderse máis caro que o grande. “Ao estar pechados os restaurantes e as exportacións, baixou ata dous euros o quilo”, indica José Barreiro, secretario da confraría de Bueu. Para evitar a alza da oferta de peixe no mercado, han tidos que organizarse para alternar os días de saída, detalla Iago Soto.

Choco recién pescado
Choco recién pescado Miguel Núñez
“Despois da xornada laboral e ver que ninguén compraba en lonxa, houbo días de devolver todo ao mar", relata Iago Soto, da Confraría de Pescadores de San Francisco de Vigo

Desde  Cepesca, lembran que hai frotas, como a marisqueira conxeladora de Huelva ou a de palangre de superficie galega, que levan varias semanas sen apenas vender as súas capturas, almacenándoas en frigoríficos ante a escasa demanda. Mesmo, “despois da xornada laboral e ver que ninguén compraba en lonxa, houbo días de devolver todo ao mar", relata Iago Soto.

En Andalucía, as frotas de Almería ou Huelva apenas saíron a pescar, cousa que si se fixo durante toda a pandemia no golfo de Cádiz. Respecto a a baixada de prezos, nos produtos máis populares, como o xurelo, o  boquerón, as sardiñas ou a cabala, nótase menos que na dourada ou o rodaballo, explica Manuel Fernández. 

Segundo o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, o consumo de peixe nos domicilios españois baixou ao redor dun 20% desde o 2007. En troques, nas últimas semanas do confinamento, o consumo de peixe fresco aumentou nun 33% e o conxelado nun 40,9%. Aínda así, “mentres non haxa unha normalidade, o mercado vese gravemente afectado, o consumo domiciliario non vai compensar as perdas da canle horeca [acrónimo de hoteis, restaurantes e cafeterías]”, explica Miriam  Armendia, secretaria da federación de confrarías de Guipuzkoa. Ademais, “o produto chega ao consumidor cun prezo normal, pero non é a realidade”, subliña.

Mercado de venta de pescado.
Mercado de venta de pescado. Miguel Núñez

A campaña da anchoa en Euskal-Herria, segundo conta Miriam Armendia, desenvólvese con normalidade a pesares da baixada dos prezos. A situación é similar á de Galiza, onde se segue pescando anchoa, pescada, congro ou rape. "Sáese a pesar de gañar pouco. Notouse moito no prezo da pescada. En xuño veremos as perdas reais”, alerta Armendia, pero augura que “en comparación con outros anos, vai ser unha campaña moi dura”. 

Debido á precaria situación do sector e o mercado, moitos traballadores están embarcando ao mar e gañando menos do Salario Mínimo Interprofesional. “Quen sae é para cubrir os gastos fixos e comer”, destaca Soto. “Se no mar xa te xogas a vida cada día, imaxínache facelo por menos de 900 euros”, lamenta Manuel Fernández. “A mala remuneración neste emprego fai que se  precarice e que o acepte quen máis necesitado está”, di Pepe Andreu, responsable da lonxa da Confraría de Santa Pola, en  Alacant.

Trabajador antes de embarcar al mar en el Puerto de Vigo.
Traballador antes de embarcar ao mar no Porto de Vigo. Miguel Núñez

No  País  Valencià a situación semella algo máis optimista. “En maio realízase o paro biolóxico, polo que saímos menos a pescar. Baixaron os prezos, pero segue compensando saír a pescar, a baixada do gasoil beneficiounos”, conta Pepe Andreu. “Aínda que si que pescamos menos marisco en  Alacant, está a irse á dourada, robaliza ou ao salmonete”.

Captura de un grupo de pescadores.
Captura dun grupo de pescadores de Redondela Miguel Núñez

AS AXUDAS SON INSUFICIENTES E NON CHEGAN

Ante esta situación, moitos traballadores víronse obrigados a solicitar as axudas que puxo a disposición o Goberno español. “O 90% das vendas da lonxa proceden do marisqueo e non vendemos unha ameixa desde o 13 de marzo, polo que tivemos que solicitar as prestacións pola baixada da produtividade”, indica a patroa maior de Lourizán (Pontevedra), María del Carmen Vázquez. 

Pescadores pulpo
Pescadores de polbo no Porto de Vigo. Miguel Núñez

O principal problema das axudas é que só as poden solicitar quen acrediten un 75% das perdas mensuais. Ademais, ao traballar en marzo, moitos deles xa superaban ese 25% de ingresos mensuais. No referente aos ERTEs, segundo as fontes consultadas, moitos deles non foron aceptados e tardan en chegar. “Non todos o conseguen e a burocracia complica o proceso. Non quedou outra vía que seguir traballando”, asegura Soto. “Cun 75% de perdas como indica o Goberno, ir ao mar xa nos saíse a pagar, que é diferente a gañar pouco”, quéixase Manuel Fernández.

As axudas actuais “son un pouco complexas e de pouco están a servir, veremos se agora, ou no futuro, hainas que serven para paliar todas estas dificultades”, sinala Miriam  Armendia. “Os prezos non se estabilizarán ata decembro. Os apoios deben ser 'de fondo', é dicir, unha vez que deixemos de cobrar  ERTEs ou cesamentos de actividade, deben abordar problemas futuros”, sinala Soto.

FIXACIÓN DE PREZOS E VENDA DIRECTA COMO ALTERNATIVAS

O traballo dos mariñeiros é sempre o mesmo, pero o seu salario depende do prezo estipulado no mercado unha vez chegado a porto. “O modelo de venda é igual desde hai séculos, baseado na poxa en lonxa”, sinala Manuel Fernández. É por iso que, hai quen avoga pola fixación de prezos no mercado e estabilizar o soldo do traballador. Nalgunhas especies, “xa se está fixando o prezo para regular que non se desestabilicen demasiado coa crise, xa que coas axudas non temos ningunha garantía de subsistir”, destaca  Armendia.

En cambio, hai quen ve nos comercializadores intermediarios o “pescozo de botella” que limita as ganancias dos pescadores. “Vese reflectido sobre todo nas depuradoras do marisco, que acaban sendo quen fixa os prezos”. Como alternativa, Iago Soto propón a creación de plataformas de venda directa. “Fáltanos a infraestrutura para poder vender, pero creo que pode servir para que as pequenas confrarías non se vexan limitadas polos grandes comerciais e se  autogestionen”, explica.

Empaquetación marisco
Empaquetación de mexillóns durante o estado de alarma. Miguel Núñez

En Andalucía xa hai iniciativas de venda online, asegura Manuel Fernández. Pero, o mellor sería “baixar o salario dos intermediarios“, di. ”O seu labor é importante, pero creo que gañan demasiado para o labor de distribución e comercialización que realizan”, engade. Reducindo este custo no proceso produtivo, “a captura podería venderse a un prezo maior e vendela ao consumidor a un prezo menor, dignificando o emprego do pescador e evitando destruír o posto do intermediario”.

“Non pode ser que o pescador pase fame, o consumidor pague un prezo  elevadísimo comparado co da lonxa e, á súa costa, haxa outro  amasando grandes cantidades de diñeiro por ser só un elo máis na cadea produtiva”, defende Fernández. Sobre a  repartición de salarios, Pepe Andreu destaca que “unha vez obtidos os beneficios da venda, case un 50% vai para o armador ou propietario e o outro 50% repártese a modo desigual entre a tripulación, dependendo do emprego que desempeñe cada traballador”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra na túa conta.

Relacionadas

Pesca
Biodiversidad Un boicot al pescado de las Feroe para frenar la matanza de más de un millar de delfines y ballenas al año
Nueve supermercados españoles comercializan bacalao de las Feroe. España compra a las islas 83,4 millones de dólares anuales, principalmente en productos del mar.
Industria alimentaria
Neocolonialismo empresarial La industria salmonera devasta el mar patagónico en Chile
Esta empresas transnacionales están contaminando con antibióticos el mar chileno. Además debido a la sobreproducción, millones de ejemplares están depredando a las especies locales, afectando gravemente al equilibrio marino.
Crisis climática
Crisis climática Miles de millones en fondos europeos no logran salvar a los mariscadores de la crisis climática
VV.AA.
Las grandes empresas se llevan la mayoría de uno fondos europeos ligados a la sostenibilidad en detrimento del pequeño mariscador.
CRTVG - Corporación Radio y Televisión de Galicia
Medios públicos A TVG, condenada a rectificar por difundir unha información falsa sobre o BNG
A xustiza condena tamén ao director do ente público, Alfonso Sánchez Izquierdo, pola nova onde se afirmaba erradamente que o BNG non enviara representantes a un evento organizado pola Xunta e mais a Fundación Castelao para dar inicio ao Ano Castelao.
Palestina
Palestina Israel prohíbe regresar a los 40.000 palestinos desplazados en el norte de Cisjordania
El ejército de Israel desplaza a miles de sus casas en campos de refugiados en diferentes ciudades de Cisjordania ocupada. Mientras, Israel presiona para no llegar a una segunda fase de alto el fuego.
Oriente Próximo
Oriente próximo Abdullah Öcalan llama a deponer las armas para lograr la plena democracia para el pueblo kurdo
El líder del Partido de los Trabajadores de Kurdistán llama a la disolución de la organización. Ankara dice que “estudiará” la situación, que también influye sobre Siria, Irán, Iraq y la situación en los países de Oriente Próximo.
Macrogranjas
Maltrato animal Una investigación revela una nueva “masacre” en una granja de pollos que salpica a Mercadona
En España, la granja investigada comercializa el producto ‘Cuartos traseros de pollo’ en la cadena de Juan Roig y está certificada con el sello catalán Welfair de bienestar animal, según denuncia el colectivo ARDE que ha realizado la investigación.
Economía
Economía A Xunta de Rueda privatiza outra das residencias de maiores financiada por Amancio Ortega
Tanto esta residencia como a de Pontevedra, cuxa xestión tamén está en proceso de licitación, serán as próximas en abrir tras a entrada en funcionamento das de Santiago de Compostela e Lugo, que xa operan baixo o mesmo modelo.

Últimas

Editorial
Editorial O Salto deixa de publicar en X
A asemblea deste proxecto informativo decidiu conxelar as súas publicacións na rede social propiedade de Elon Musk.
Opinión
Opinión De Errejón a Monedero: reflexiones sobre el ciclo del desasosiego
¿Qué pasa cuando quien abusa ha sido o es tu compañero de filas, tu colega, alguien que se consideraba feminista, y no una caricatura facha o un incel de manual? ¿Cómo manejamos la complejidad?
Más noticias
Andalucismo
Día de Andalucía ¿Por qué Andalucía sigue celebrando el 28F?
Las andaluzas y andaluces celebramos el día de Andalucía entre los actos institucionales y las reivindicaciones políticas, reflexionamos sobre la vigencia y la influencia política de este día.
Barcelona
Activismo Absueltos los ecologistas que pintaron el megayate de Walmart en Barcelona
La sentencia afirma que la acción no constituye un delito de daños leves, ya que “la pintura biodegradable fue fácilmente limpiada con una manguera de agua”.
El Salto Radio
El Salto Radio Criminalizar la okupación, perseguir la movilización
Los "18 de la Macarena” se enfrentan a una petición de 77 años de prisión por ejercer su derecho a la protesta. De ello y del derecho a la vivienda hablamos con Macarena Olid, vicecoordinadora de la Asociación pro Derechos Humanos de Andalucía.
Xunta de Galicia
Economía Rueda obedece a Feijóo e rexeita unha redución de 4.000 millóns de euros da débeda galega
O presidente galego esixe un novo modelo de financiamento con polo menos 500 millóns máis, mentres que o BNG acúsao de seguir un “interese partidista” que “prexudica a Galiza”.

Recomendadas

Urbanismo
Urbanismo salvaxe Un pobo contra o asfalto: Bembrive e Mos rebélanse contra unha autovía que arrasará o seu pulmón verde
Veciñas e veciños conseguen presentar 25.000 alegacións contra unha estrutura de dez quilómetros, defendida xa só polo PSOE en Madrid e en Galiza, que partirá en dous unha poboación enteira e forzará a expropiación de decenas de vivendas.
Pensamiento
Mar García Puig “Habitar la metáfora es un peligro que merece la pena”
La escritora catalana Mar García Puig publica ‘Esta cosa de tinieblas’, un breve ensayo narrativo que defiende el poder liberador de la metáfora frente a una pureza simplificadora y paralizante.
Guerra en Ucrania
Geopolítica Trump fuerza a Zelensky a hipotecar la explotación de minerales críticos a cambio de su apoyo
Según el borrador del acuerdo comercial presentado por EE UU, esta potencia deberá obtener el 50% de todos los beneficios de las nuevas explotaciones minerales de Ucrania.
Represión
Represión Javitxu, desde la cárcel de Zuera: “Lo que peor llevo es estar lejos de la gente que más quiero”
Francisco Javier Aijón, Javitxu, es uno de ‘los seis de Zaragoza’. Entró en la cárcel el pasado mayo con una condena de casi cinco años basada en las declaraciones policiales durante el juicio.